En kantor filosoferar


Köpt
oktober 13, 2007, 4:35
Filed under: Okategoriserade

Igår hade jag två begravningar som var helt olika varandra. Den ena i gravkapellet med tre anhöriga och den andra i kyrkan med….tja…upp mot 200 personer. Först kan man ju tänka att det är sorgligt att inte fler än tre kommer på ens begravning men den begravningen var faktiskt den finare av dom två. Man anade evigheten på nått sätt. Den stora var på sitt sätt fin men mycket mer känsla av beställningsjobb om jag får uttrycka mig så

 Jag känner av att vi får mer och mer krav på oss att göra som de anhöriga vill att vi ska göra. Det blir vanligare med konstiga förslag som inte alls har med kyrkans ordning att göra.

 Vi sjöng tex psalm 201 på den stora begravningen igår.  För er som inte är så hemma i psalmnummer så är det ”En vänlig grönskas rika dräkt”

Prästen föreslog vers 3-5 men det var helt omöjligt.  Dom är ju annars väldigt fina på begravning, dom sista versarna Men de anhöriga vägrade.

Jag tror att kyrkan kommer få ett bekymmer med att vi blir köpta och förväntas leverera det köparna (de anhöriga) vill ha.  Ser inte fram mot det.

 Såklar ska vi göra sista avskedet så fint och personligt vi kan men det ska inte strida mot kyrkans ordning och tro för då finns faktiskt alternativet borgerlig begravning

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ja det är så man kan bli gråhårig… :-/

Kommentar av stina

Jag tror att det tyvärr är alltmer köparnas marknad idag. Svenska Kyrkan, som inte längre är stadskyrka, får ”anstränga” sig mer för att behålla ”kunderna”. Frågan är bara när vi passerat gränsen? Någon gång måste man sätta ner foten och stå upp för de värderingar som ändå finns.

Kommentar av Sofia

Det är naturligtvis ett givande och tagande.

Kommentar av Karin

Dilemmafrågor. Viktigt att resonera om detta, innan det blir en konkret situation med sörjande anhöriga och så. Kyrkan är inte vilken serviceinrättning som helst…

Kommentar av Imagination
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: