En kantor filosoferar


Orgelvrak
november 9, 2007, 12:45
Filed under: Okategoriserade

Spelade på begravning idag. På mitt vrak till orgel. (Fast jag har ytterligare ett vrak, som är värre men jag återkommer till det)

I mitt orgelvrak knaprar det ibland och jag tror det är en mus eller två som spatserar omkring därinne och gnager. Var samma sak förra hösten.

Nåväl, när jag spelade ingångsmusiken började det låta massor. Det lät som åska i orgeln och jag tänkte, nu går den i luften!

Jag skulle gjort repris i mitt orgelstycke men vågade inte för det lät så! Men när jag slutade spela och det blev tyst hörde jag att det var ett antal stridsplan som drog över kyrkan på ganska låg höjd. Phu!

Vi bor ju mitt emellan sotenäs och linköping så det är ju inte ovanligt att dom övar flygning här. Men att det lät så ur orgeln….

Men till mitt orgelvrak all time high.

Vaktmästaren visade mig att gamla orgeln ligger i en hög på vinden. Spelbord, väderlåda, pipor, registerandrag. Orgeln jag har nu är från 1912 så jag antar att någon slängde den gamla i en hög där och sen har den legat där. Jag ska kolla lite bättre en annan dag då jag inte är klädd i mörk kostym……

Annonser

4 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Hahaha vilken upplevelse. Tur det inte var orgeln som lät..

Kommentar av madicken

En stilla undran från en oinvigd. Kan en orgel gå i luften?

Kommentar av Janne

har du nån gång blåst upp en ballong så mycket så att den har pangat? En orgel skulle rent hypotetiskt kunna göra samma sak eftersom den har en ”ballong” som sköter ”luftfarten” till piporna

Kommentar av kantorn

Är det något jag förstått så är det att orglar är känsliga själar:-) Det är viktigt hur de sköts och som vi har det på landet ibland att stänga kyrkan på vintern och låta den stå kall är ofta inte bra för orgeln. Många orglar som betett sig konstigt har man hört genom åren…

Kommentar av Jämtlandstösen
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: